KLAUZULA INFORMACYJNA DLA RODZICÓW (PRAWNYCH OPIEKUNÓW)

Zgodnie z art. 13 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r.
w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (Dz. Urz. UE L 119/1, z 4 maja 2016 r.), zwanego dalej RODO, informujemy, iż:

 

  1. Administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Państwowa Szkoła Muzyczna I Stopnia w Myśliborzu, ul. Witolda Pileckiego 15A, 74-300 Myślibórz, tel. 95 747 42 81, adres e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
  2. Administrator danych - kontakt email: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
  3. Pani/Pana dane osobowe przetwarzane będą na podstawie art.6 ust.1 lit..c ogólnego rozporządzenia j/w o ochronie danych osobowych w celu realizacji zadań ustawowych, określonych w Ustawie prawo oświatowe z dnia 14 grudnia 2016r. oraz Ustawy o systemie oświaty z dnia 7 września 1991r. w celu realizacji statutowych zadań dydaktyczno-wychowawczych i opiekuńczych w placówce.
  4. Podanie danych osobowych jest wymogiem ustawowym i jest obowiązkowe ze względu na przepisy prawa oświatowego j/w.
  5. Wizerunek i dane osobowe uczniów i absolwentów mogą być umieszczane na stornie internetowej szkoły: http://www.psmmysliborz.pl, oraz materiałach reklamowych szkoły i stronie szkoły na Facebooku w celu promocji działań dydaktyczno-wychowawczych szkoły i osiągnięć uczniów. Dane osobowe przechowywane będą na stronie internetowej szkoły przez 20 lat, archiwizowane dożywotnio ze względu na historyczny charakter szkoły.
  6. Wizerunek i dane osobowe uczniów będą umieszczane także w gazetce szkolnej, na plakatach koncertowych, pomieszczeniach szkolnych oraz kronice w formie papierowej.
  7. Wizerunek i dane osobowe uczniów wymienione w punkcie 5 i 6 przetwarzane są na podstawie dobrowolnej, pisemnej zgody rodziców (prawnych opiekunów) ucznia i pełnoletnich uczniów.
  8. Pani/Pana dane osobowe przechowywane będą przez okres ustawowy.
  9. Odbiorcami Pani/Pana danych osobowych będą Urząd Miasta, CEA, SIO, PZU-osoby ubezpieczone, MOPS-osoby korzystające z dofinansowania,
  10. Przysługuje Pani/Panu prawo do żądania od Administratora dostępu do danych osobowych, prawo do ich sprostowania, a po ustaniu okresu ich przechowywania prawo do ich usunięcia lub ograniczenia przetwarzania, w myśl obowiązujących przepisów,
  11. Pani/Pana dane nie będą poddane zautomatyzowanym procesom związanym z podejmowaniem decyzji, w tym profilowaniu,
  12. Pani/Pana dane nie będą przekazane odbiorcom w państwach znajdujących się poza Unią Europejską i Europejskim Obszarem Gospodarczym lub do organizacji międzynarodowej,
  13. Przysługuje Pani/Panu prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego – Urzędu Ochrony Danych Osobowych.